Lauko židinys, lauko virtuvė, pavėsinė

Siekiant išnaudoti šiokią tokią krūvelę senų plytų, akmenų ir kitokio statybinio laužo kilo mintis pasistatyti lauko židinį, kuris būtų naudojamas maisto gamybai. Sode, sodyboje ar šiaip gamtoje dažniausiai kepami šašlykai, tačiau yra noras, kad lauko židinys pasitarnautų ir kitokių skanėstų gamybai, bet apie tai ateityje... Jau 2017 m., bet darbai dar nepradėti :)
Nusprendžiau darbų eigą aprašyti, todėl šis įrašas bus nuolat pildomas. Taip pat čia rasite teorinės bei praktinės informacijos, kuri galbūt pasitarnaus lauko židinio statybai.

Apie lauko židinių statybą

Tiek vidaus, tiek lauko židinių pagrindinė "liga" yra jų dūmijimas pro pakurą į aplinką. Tai atsitinka dėl blogos traukos. Būtina laikytis tam tikrų reikalavimų norint, kad židinys nedūmytų.
  1. Pakuroje būtinas iškyšulys. Jei jo nėra, židinio dūmų kameroje susidarantys sūkuriai sukelia dūmijimą į aplinką.
  2. Iškyšulys turi būti daromas aukščiau už pakuros priekio viršutinę dalį (ne mažiau kaip 10 cm.).
  3. Ugnis turi kūrentis prie užpakalinės židinio sienelės.
  4. Kūrenant židinį, dūmtraukyje karšti dūmai kyla į viršų, o šalto oro srovė teka žemyn. Jei iškyšulys padaromas plokščias, o ne su spinduliu, šalto oro srovė dūmų kameroje sukelia sūkurius ir židinys dūmija.
Kuo atviresnėje vietoje numatoma įrengti židinį, tuo iš atsparesnių atmosferos poveikiui medžiagų jis statomas. Židinys pastatytas po priedanga, yra ilgaamžiškesnis.

Dūmtraukis

Per didelis dūmtraukio dūmų kanalo skerspjūvis nepageidautinas, nes židinys mažiau įkaista, sunku įkurti dėl dūmtraukio kanale susidariusio didelio šalto oro slėgio. Didelio skerspjūvio kanale dūmai ir karštos dujos teka mažesniu greičiu, todėl ant kanalo sienelių susikaupia daugiau suodžių.
Dūmtraukio išorinių sienelių plotis turi būti nemažiau kaip 130 mm. Dūmtraukio kanalai turi būti vertikalūs, be jokių išsikišimų ir nelygumų, nes ant jų kaupiasi suodžiai.

Lauko židinių kuras

Kadangi lauko židinys naudojamas maisto gamybai t.y. jame bus kas nors kepama arba verdama, tuomet nepatartina deginti spygliuočių medžių malkų, nes maistas nuo dervų įgaus blogą skonį.
Tinkamiausios lapuočių medžių malkos (beržinės, ąžuolinės, drebulinės, alksninės). Labai tinka vaismedžių malkos (vyšnių, obelų, kriaušių), nes jos degdamos skleidžia malonų kvapą.

Medžiagos, kurios bus naudojamos lauko židinio statyboje:

  • lauko akmenys (židiniui geriausiai tinka paprastas lietuviškas raudonas ir juodas lauko akmuo);
  • šamotinės plytos;
  • molinės plytos;
  • betonas (cementas, žvyras, vanduo);
  • ugniai atsparus mūrijimo mišinys (molio milteliai, brangokas specialiai šamotui, pigesnis);
  • armatūra.

Įrankiai, kurie bus naudojami lauko židinio statyboje:

  • žemės grąžtas;
  • kastuvas;
  • gulsčiukas;
  • statybininko plaktukas.

Pamatai lauko židiniui

Židinio masė gali būti nuo kelių šimtų iki kelių tonų, tai žinoma priklauso nuo jo dydžio ir pasirinktų medžiagų. Nuo pamato įrengimo kokybės priklauso krosnies ilgaamžiškumas, todėl jį reikia kloti kruopščiai, atsižvelgiant į esamas sąlygas, parenkant tinkamas medžiagas.
Gręžtiniai pamatai. Žemės darbams naudojamas rankinis grąžtas. Optimaliausias ~ 20-30 cm skersmens grąžtas, skirtas išgręžti skylėms grunte ~ 1.20 m gylio. Skylių išdėstymas priklauso nuo numatomo židinio dydžio (tarpai 60-80 cm). Gręžiniai užpildomi betonu. Įleidžiama armatūra (10-12 mm skersmens). Geriausia gręžinių iki viršaus betonu neužpildyti, o palikti apie 20 cm tarpą. Kai betonas sustingsta (po dienos), galima grioveliu sujungti gręžinius tarpusavyje. Tam galima naudoti klojinius arba betono blokelius.
Pamatai iš lauko akmenų. Tuo atveju kasama duobė, kurios dugnas išlyginamas ir suplūkiamas. Apatinė pamato eilė išklojama stambiais akmenimis. Užliejama betonu. Antra ir kitos eilės mūrijamos iš akmenų, kurie sutvirtinami tirštesniu betonu, o į vidų pripilama kiek skystesnio betono ir pridedama akmenų.
Akmens-betono pamatas. Iškasama duobė, iš lentų padaroma būsima pamato forma. Forma nereikalinga, jei iškastos duobės kraštai lygūs, nebirūs. Tada jie išklojami pvz. ruberoidu, kuris neleidžia kristi žemei į betonuojamą pamatą ir iš dalies apsaugo jį nuo drėgmės. Skirtingai nuo akmeninių pamatų, šiuo atveju nereikia atrinkinėti akmenų pagal dydį ir formą, jie sumetami į betono masę.
Židinių pamato negalima sujungti kartu su pastato pamatais, nes esant skirtingiems nusėdimams jie gali persikreipti. Tarpas tarp pastato ir krosnies pamatų užpilamas smėliu.

Keletas pastabų apie lauko židinius

  • Geriausia, kad jis stovėtų užuovėjoje ir būtų atsuktas į rytų pusę.
  • Norint išvengti įtrūkimų reikalingas 1 cm oro tarpas tarp vidinių šamotinių ir išorinių plytų. Šamotinės plytos įkaitusios plečiasi.
  • Tradiciškai angos ilgis ir aukštis būna 60 ir 80 cm.
  • Lauko židinio anga, kurioje kraunamos malkos, paprastai sumūrijama aukštesnė nei židiniui būsto viduje. Dažniausiai tai būna 80–85 cm aukštis. Prie tokio lauko židinio kepdamas maistą žmogus jausis patogiai kaip ir virtuvėje.

Maisto gaminimas

  • Indai maisto gamybai: kazanas, čigūnas, ketaus puodas.

Pavyzdžiai iš interneto





Naudingos nuorodos (pavėsinės, židiniai, pečiai, duonkepės ir t.t.)

Komentarai

  1. Sveiki Tomai,
    Vienam bloge aptikau, kad dalinates geru pvz zidiniais kuriuos esate rades? galgaeciau paprasyti ir as kad persiustumet info? buciau dekingas
    jankevicius.d@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ar galite parašyti agnevareikaite@gmail.com, taip pat turiu keletą klausimų?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Lauko židiniai vėsiais vakarais yra kažkas nepaprasto, suteikia jaukumo. O jūsų pateiktos pastabos man pravers.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Gruntinio vandens adata (gręžinys), vandens kolonėlė savomis rankomis